fredag 22. januar 2016

Den fjerde statsmakt

Mediene kalles den fjerde statsmakt. I Norge er det stortinget, regjeringen og domstolen som styrer at alle saker og lover blir følgt rett. Grunnen til at mediene kalles den fjerde statsmakten er fordi folket blir fort påvirket pressen og hva de skriver. De har stor makt i offentligheten og kan styre demokratiet ved å påvirke for eksempel hvem folk skal stemme på. Vi kan si at mediene er en viktig motmakt mot andre typer makt i samfunnet, fordi mediene blant annet har som selvpålagt oppgave å avsløre maktmisbruk.


Disse artiklene fungerer som vaktbikkje:

Uønsket på spillejobb etter muslim-utspill



Grunnen til at denne artikkelen fungerte som vaktbikkje er fordi de satte fokus på at Hans Rotmo ikke fikk spille på energikonsernet sin sommerkonsert i 2015. Han har sagt krenkene kommentarer om muslimer og Islam. Han har blant annet sakt at de er miljøforutrensinger i Europa og derfor vil ikke energikonsernet bli assosiert med han.


Eva (71) flytter to kilometer for å få en bedre alderdom


Denne saken fungerer som en vaktbikkje fordi mediene lar Eva fortelle hvordan alderdommen er ulik rundt i Norge, noen er bedre enn andre. Derfor bestemmer hun seg for å flytte over kommunegrensa til Bærum, som er den 157. beste kommunen å bli gammel i. Regjeringen erkjenner selv at det er stor forskjell i kvaliteten på eldreomsorg. Mediene får frem at Oslo burde forbedre eldreomsorgen i kommunen ettersom de scorer meget dårlig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar